Novoroční čočka

Podle paní Vlastimily z Českého Těšína si dnes uvaříme novoroční čočku. Paní Vlasta píše, že je čočka symbolem hojnosti, proto by se měla jíst na Nový rok, aby se nám v domě držely peníze.

Suroviny:
- 2 vepřové nožičky (můžeme přidat i vepřové koleno)
- kvalitní červené víno
- asi 250 g čočky (zelené i červené)
- 1 kostka bujónu
- cibule
- česnek
- bobkový list, nové koření, tymián, nahrubo umletý pepř, zázvor, sůl
- sušené švestky (může být i sušený banán, sušené meruňky, rozinky, mrkev)

Postup:
Nožičky (případně i koleno) zalijeme červeným vínem, aby byly ponořené. Přidáme koření, celou cibuli a celé stroužky česneku, osolíme, doplníme spařeným ovocem, dochutíme kostkou bujónu a pozvolna vaříme několik hodin (až se maso uvolní od kostí).
Vytáhneme kosti, maso nakrájíme a vložíme zpět. Doplníme přebranou a opranou zelenou čočkou a povaříme.
Až čočka změkne, přidáme červenou a necháme projít varem.
Podáváme teplé.

Děkujeme paní Vlastimile za recept a posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky!

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.