Ořechový koláč

Recept máme od Anety Kuchejdové z Dolního Benešova. Jak píše, je to rodinný recept od její pratety.

Suroviny:
Na korpus
- 4 žloutky
- 200 g tuku
- 200 g cukru
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- sníh ze 4 bílků
Na náplň
- 200 g tuku
- 200 g ořechů (mletých)
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic mléka

Postup:
Žloutky, tuk a cukr utřeme a přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků a nalijeme do pekáče, který vymažeme sádlem a vysypeme moukou.

Potom si připravíme náplň. Na hlubší pánvičce si rozpustíme tuk, přidáme ořechy a až poté cukr (přidáváme postupně vždy jen jednu surovinu, jinak by se směs mohla srazit), chvilku smažíme, potom přidáme i vanilkový cukr a 6 lžic mléka.

Nalijeme na již připravený základ korpusu a necháme péct přibližně 35 minut na 180 °C v troubě.

Přejeme vám dobrou chuť a paní Anetě posíláme dárek – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.