Ostravská knihovna nabízí po rekonstrukci lepší služby

3. říjen 2005

Knihovna města Ostravy je ode dneška opět otevřena. Po dvou letech působení v provizorních prostorách a po měsíci naprostého uzavření ji návštěvníci najdou na původním místě v centru města u Sýkorova mostu. Na čtenáře čekají modernizované půjčovny, studovny, včetně dětského oddělení a oddělení pro neslyšící.

Knihovna města Ostravy nabídne po rekonstrukci, která stála přes 200 milionů korun, lepší služby pro čtenáře a nová oddělení i prostory, například multimediální sál. Místo původních vysokých stropů vzniklo mezipatro, čímž se rozšířil prostor pro další aktivity knihovny. V budově bude nově i hlavní oddělení knihovny pro dětské čtenáře. Do budovy knihovny se z Masarykova náměstí přestěhovala i Komorní scéna Aréna.

"Hned za vchodem, který je z ulice 28. října, se přes šatnu dostávají návštěvníci do půjčovny pro dospělé, která je nově spojená se studovnou a s čítárnou odborných časopisů. V prvním patře je dětské oddělení, ve druhém hudební se salónem, ve třetím patře je pak britské centrum a multimediální studovna. V dalším patře je zázemí pro pracovníky," přiblížila ředitelka knihovny Miroslava Sabelová několik podlaží zrekonstruované historické budovy.

Logo

Dveře nově zrekonstruované knihovny se otevřely s úderem deváté hodiny. Knihovna zve všechny zájemce jak na prohlídku nových prostor, tak na akce pořádané v rámci Týdne knihoven. Tomu je už tradičně, jak nám řekla ředitelka knihovny Miroslava Sabelová, zasvěcen v celé republice první říjnový týden.

"Týden knihoven je vlastně taková propagační akce, kterou chtějí knihovny upozornit na svou existenci a na rozmanitost a rozsah činností, které v nich probíhají. Nejsou to pouze shromaždiště či sklady knih, ale jsou to živé organismy, které nabízí mnoho aktivit. Od těch nejmladších věkových kategorií až po seniory. Nejlepší je přijít, podívat se, zúčastnit se a sám si říct, jestli si nevymýšlíme," dodala Sabelová.

autoři: čan , tif
Spustit audio

Více z pořadu