Pečená aljašská treska
V rodině pana Hynka z Ostravy-Poruby dávají o Vánocích přednost aljašské tresce, píše v dopise s receptem, který do Ostravské rodinky poslal. Pan Hynek dále píše, že v kuchyni není ani nijak zvlášť zručný, ale tento recept prý zvládne i začátečník.
Suroviny:
- 2 ks aljašské tresky pro každého strávníka
- česnek
- sůl
- sýr
- grilovací koření
- hladká mouka (na obalení)
- párátka
Postup:
Rybu necháme rozmrazit a osušíme ji. Potřeme drceným česnekem, mírně osolíme a položíme plátek sýru (kdo nechce vidět zlaté prasátko, může na sýr položit šunku). Přiložíme druhou tresku a spíchneme párátky. Přitlačíme a posypeme grilovacím kořením a obalíme v hladké mouce. Pak opečeme do růžova.
Přílohu zvolíme podle chuti – bramborový salát, brambory nebo jen zeleninu.
Přejeme dobrou chuť a panu Hynkovi posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.