Pečená panenka na zelenině

Nejoblíbenějším vepřovým masem pana Karla z Karviné je panenka. Rád ji připravuje na zelenině. A právě o tento recept se s námi podělil v Ostravské rozhlasové rodince.

Suroviny:
- 2 vepřové panenky
- 0,5 kg papriky (nejlépe různé barvy)
- 1 cuketa
- svazek tymiánu
- 5 stroužků česneku
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl

Postup:
Maso očistíme a odblaníme, opláchneme vodou a osušíme. Česnek prolisujeme do mísy, přidáme 0,5 dl olivového oleje a několik rozsekaných větviček tymiánu, dobře promícháme, do této směsi naložíme obě panenky a necháme je při pokojové teplotě 2 hodiny odležet.

Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na větší kousky, cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Zeleninu zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme na dno pekáče. Přidáme zbylé celé větvičky tymiánu a připravené maso i s marinádou, které lehce osolíme a opepříme.

Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 až 30 minut. Během pečení panenky otočíme a zeleninu promícháme.

Přílohu zvolíme podle chuti, výborné jsou podle pana Karla buď čerstvě upečené, nebo alespoň rozpečené bagetky.

Děkujeme panu Karlovi za jeho oblíbený recept a posíláme mu odměnu – tričko ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.