Pečený čaj

Recept na pečený čaj už jsme zde v Ostravské rozhlasové rodince před pár týdny měli, ale recept od paní Zdeňky z Havířova-Podlesí je trochu jiný. A rozhodli jsme se zveřejnit ho také. Paní Zdeňka používá přebytky různého ovoce – maliny, černý i červený rybíz, ostružiny, můžete použít i jablka, hrušky, nebo pomeranče.

Suroviny:
- 1 kg libovolného ovoce
- 600 g cukru krupice
- citrón
- čajová lžička skořice
- 6 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu

Postup:
1. Do hlubokého pekáče nasypeme ovoce promíchané s cukrem. Přidáme kousky citrónu (nebo citrónovou šťávu), skořici, hřebíček a badyán.
2. Pekáč přikryjeme víkem, nebo alobalem a pečeme 30 minut. Během pečení ovoce třikrát nebo čtyřikrát promícháme. Po 30 minutách pekáč odkryjeme a pečeme dalších 15 minut.
3. Po upečení ještě horkou směs přelijeme do připravených skleniček, zavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru. Paní Zdeňce vydrží takto připravená směs i celou zimu.

Nápoj pak připravíme tak, že do hrníčku dáme 3-4 lžičky směsi a zalijeme horkou vodou.

Děkujeme paní Zdeňce a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.