Pečený čaj

Určitě je to nápoj hlavně pro chladnější podzimní, nebo zimní dny, ale je třeba si ho připravit a zavařit do sklenic předem, když je zralé ovoce a ten čas právě nastává. Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Jurajdová z Hutiska-Solance.

Suroviny:
- 2,5 kg libovolného ovoce
- 1,5 kg cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 celý citron
- 1/4 litru rumu (do nápoje pro děti vynechat!)
- 5 kousků hřebíčku
- 2 lžičky mleté skořice (nebo 2 ks celé)

Postup:
Ovoce nasypeme do většího pekáče. Zasypeme cukrem. Přidáme vanilkový cukr, citron nakrájený na kolečka, hřebíček, skořici a vše zalijeme rumem. Dáme do trouby zahřáté na 200 °C a pečeme 30 minut od té chvíle, co směs na plechu začne bublat. Občas promícháme. Po upečení vybereme ze směsi citron a celou skořici. Ještě horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Pijeme tak, že 2 až 3 polévkové lžíce směsi zalijeme vařící vodou. A podle chuti můžeme ještě přidat rum.

Za recept na pečený čaj děkujeme paní Anně a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.