Pelmeně, pelmeški. Ruské národní jídlo se dá udělat na tisíc způsobů

Vařte s námi

Na sladko, na slano, s masem, s tvarohem, vařené i opečené, jako hlavní chod i jako příloha. Tak nesmírně proměnlivé mohou být pelmeně – ruské národní jídlo.

Láska prochází žaludkem. V případě mladého muže Martina Štubni z Ostravy to platí dvojnásob. Když mu jeho budoucí manželka uvařila specialitu ze země, odkud pochází, bylo rozhodnuto. Pelmeně (zdrobněle pelmeški) i tuto dívku si zamiloval. Nyní spolu připravují otevření nového bistra v centru Ostravy, kde budou právě tuto ruskou pochoutku vařit.

„Pelmeně jsou plněné taštičky. Základem je těsto – mouka, vejce, voda... Je to podobné, jako bychom dělali těsto na nudle. Rozválí se a plní. Já mám nejraději masovou, ale výborné jsou pelmeně i na sladko. Třeba se švestkami nebo s tvarohem,“ říká Martin Štubňa.

Pelmeně se podle něj nejen vaří, ale také se dají opékat na pánvi a pak zase vařit, smaží se, grilují... „Fantazii se meze nekladou a podávají se třeba i v polévce, ve vývaru,“ vyjmenovává s tím, že se podávají se zakysanou smetanou, posypávají se třeba cibulkou nebo koprem.

„Určitě budeme dělat i nějaké omáčky. Chceme to vyzkoušet. Lidé se mají na co těšit. Otevřít bychom chtěli začátkem února – to by byl takový ten zkušební provoz,“ zve do svého připravovaného nového bistra Martin Štubňa.

Kuchař Martin Štubňa