Pelmeně, pelmeški. Ruské národní jídlo se dá udělat na tisíc způsobů
Na sladko, na slano, s masem, s tvarohem, vařené i opečené, jako hlavní chod i jako příloha. Tak nesmírně proměnlivé mohou být pelmeně – ruské národní jídlo.
Nasladko, naslano, s masem, s tvarohem, vařené i opečené, jako hlavní chod i jako příloha. Tak proměnlivé mohou být pelmeně, ruské národní jídlo. Za Martinem Štubňou se s mikrofonem vydala Romana Kubicová.
Láska prochází žaludkem. V případě mladého muže Martina Štubni z Ostravy to platí dvojnásob. Když mu jeho budoucí manželka uvařila specialitu ze země, odkud pochází, bylo rozhodnuto. Pelmeně (zdrobněle pelmeški) i tuto dívku si zamiloval. Nyní spolu připravují otevření nového bistra v centru Ostravy, kde budou právě tuto ruskou pochoutku vařit.
„Pelmeně jsou plněné taštičky. Základem je těsto – mouka, vejce, voda... Je to podobné, jako bychom dělali těsto na nudle. Rozválí se a plní. Já mám nejraději masovou, ale výborné jsou pelmeně i na sladko. Třeba se švestkami nebo s tvarohem,“ říká Martin Štubňa.
Pelmeně se podle něj nejen vaří, ale také se dají opékat na pánvi a pak zase vařit, smaží se, grilují... „Fantazii se meze nekladou a podávají se třeba i v polévce, ve vývaru,“ vyjmenovává s tím, že se podávají se zakysanou smetanou, posypávají se třeba cibulkou nebo koprem.
„Určitě budeme dělat i nějaké omáčky. Chceme to vyzkoušet. Lidé se mají na co těšit. Otevřít bychom chtěli začátkem února – to by byl takový ten zkušební provoz,“ zve do svého připravovaného nového bistra Martin Štubňa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.