Perníkové domečky

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Petr Roženek z Bukovce. Jeho dopis jsme dostali už před časem, ale rozhodli jsme se ho nechat až do adventního času. Jeho Perníkové domečky se vám totiž budou určitě hodit na Vánoce.

Suroviny:
- 200 g tekutého medu
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilinového cukru
- 75 g másla
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička perníkového koření
- 1 balíček citronové kůry
- 50 g mletých lískových ořechů
- zdobící bílá tuba
- potravinářská fólie

Postup:
Připravíme si také šablony na jednotlivé díly perníkového domečku. Můžeme si ji vyrobit z tvrdého papíru sami, pokud vám to nepůjde, tak různé vzory najdete třeba na internetu.

V kastrůlku zahřejeme med s cukrem, vanilinovým cukrem a máslem. Vymícháme do hladka a necháme zchladnout. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem, kořením, citronovou kůrou a ořechy. Vmícháme směs a všechno dohromady vypracujeme do hladka. Těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout.

Poté těsto vyválíme na tloušťku 5 mm, pomocí šablony vykrajujeme jednotlivé části domečku a dáme je na papírem vyložený plech. Pečeme 8 minut.

Tubou ozdobíme a slepujeme jednotlivé části domečku a necháme zatuhnout. Záleží jen na vás, jak hodně domeček vyzdobíte, kolik okýnek, dveří a tašek na střechu vyrobíte.

Panu Petrovi děkujeme za recept a jako odměnu mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Ekonomie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.