Pohankový kuba

Houbový kuba s bramborem Ludmily Sůrové

Přišel k nám do redakce další houbový recept. Tentokrát je od paní Míši Macečkové z Ostravy a je na pohankového kubu.

Suroviny:
- 1 hrnek pohanky (kroupy)
- hrst sušených hub přes noc namočených
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl
- pepř
- olej
- 1 lžíce sójové omáčky

Postup:
1. Omytou pohanku nasypeme do vroucí osolené vody (cca 1,5 hrnku vody). Přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a na 20 minut zabalíme do peřin.
2. Cibuli pokrájíme na proužky a orestujeme na rozpáleném oleji.
3. K cibuli přidáme slité houby, podlijeme malým množstvím vody, přidáme kmín a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 20 minut).
4. Měkké houby přidáme k uvařené pohance a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Můžeme přidat i sójovou omáčku, ale ta v původním staročeském receptu určitě nebyla.
5. Hotovou směs rozprostřeme do pekáčku (pekáček vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem) a ve vyhřáté troubě při 180 až 200 °C zapečeme dorůžova. Pečení trvá asi 20 minut.

Děkujeme paní Macečkové, která od nás za recept dostává houbařský nožík.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.