Pomazánka ‚Sloní futro‘

Máte rádi pomazánky? V tom případě si přijdete na své! Svůj domácí recept na výrobu pomazánky, které se říká „Sloní futro“, nebo někdy také „Sloní žrádlo“ nám poslala paní Marie Světlíková z Opavy. K receptu také přiložila vysvětlení samotného pojmenování. Sloní se jí prý říká proto, že je jí opravdu hodně, přitom moc nestojí a výborně chutná.

Suroviny:
- 0,5 kg měkkého salámu
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce mletého cukru
- na dochucení sladkokyselé okurky a pepř

Postup:
všechny suroviny dáte do domácího kuchyňského robota a společně rozsekáte na malé kousky. Nakonec podle chuti přidáte pepř.

Kdybyste ale rádi vyzkoušeli i vylepšenou verzi s tvrdým sýrem, uberte na salámu, přidejte stejné množství Eidamu a místo octa a oleje dejte 3 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy.

Pomazánku dáváme na pečivo všeho druhu – bílé i celozrnné, dobře chutná třeba i na knäckenbrotu.

Jak ale dodává paní Marie, výborně se Sloní futro hodí i jako základ na obložené chlebíčky nebo jednohubky, po přidání přiměřeného množství česneku i jako pomazánka na topinky.

Děkujeme paní Marii za zajímavý recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.