Pomazánka ‚Sloní futro‘
Máte rádi pomazánky? V tom případě si přijdete na své! Svůj domácí recept na výrobu pomazánky, které se říká „Sloní futro“, nebo někdy také „Sloní žrádlo“ nám poslala paní Marie Světlíková z Opavy. K receptu také přiložila vysvětlení samotného pojmenování. Sloní se jí prý říká proto, že je jí opravdu hodně, přitom moc nestojí a výborně chutná.
Suroviny:
- 0,5 kg měkkého salámu
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce mletého cukru
- na dochucení sladkokyselé okurky a pepř
Postup:
všechny suroviny dáte do domácího kuchyňského robota a společně rozsekáte na malé kousky. Nakonec podle chuti přidáte pepř.
Kdybyste ale rádi vyzkoušeli i vylepšenou verzi s tvrdým sýrem, uberte na salámu, přidejte stejné množství Eidamu a místo octa a oleje dejte 3 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy.
Pomazánku dáváme na pečivo všeho druhu – bílé i celozrnné, dobře chutná třeba i na knäckenbrotu.
Jak ale dodává paní Marie, výborně se Sloní futro hodí i jako základ na obložené chlebíčky nebo jednohubky, po přidání přiměřeného množství česneku i jako pomazánka na topinky.
Děkujeme paní Marii za zajímavý recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.