Povidlová omáčka ‚Černá mačka‘
Paní Jarka Stankociová z Pusté Polomi rozšířila sbírku receptů Ostravské rozhlasové rodinky o recept na povidlovou omáčku. Paní Jarka píše, že tento recept se u nich v rodině dědí z generace na generaci. A také tuto omáčku připravují na Vánoce.
Suroviny:
- povidla
- koření (hřebíček, badyán, celou skořici)
- citrón
- máslo
- mouka
- vlašské ořechy mleté i sekané
- sekané mandle
- rozinky namočené v rumu
- vanilkový cukr
- cukr krupice
- rum
Množství jednotlivých ingrediencí tentokrát neuvádíme. Paní Jarka totiž píše, že omáčku připravuje podle oka a chuti. Takže prostě všeho od oka, přiměřeně a podle vašeho uvážení.
Postup:
Ve vodě rozmícháme povidla, dáme na sporák a vaříme. Přidáme hřebíček, badyán, celou skořici a citron. Uděláme světlou jíšku z másla a mouky, dáme do povařených povidel a přecedíme. Do toho dáme sekané i mleté vlašské ořechy, sekané mandle, rozinky namočené v rumu a vanilkový cukr. Dochutíme cukrem a rumem. Maminka paní Jarky vařila tuto omáčku do pětilitrového kameninového hrnce bez rumu, paní Jarka někdy přidává i rum a dělá omáčky méně – dvě velké zavařovací sklenice. Omáčka má být za studena jako huspenina neboli sulc.
Paní Jarce děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.