Ptáci

16. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O vandalismu toho bylo už řečeno hodně. Od kritiky přes pokusy o morální nápravu, ale doposud se toho mnoho nezměnilo. Možná, že i vás dokáže vyvést z míry, když někdo něco bezohledně zničí.

0:00
/
0:00

Na začátku byl originální nápad vyzdobit město novými sochami. Ale trochu jinak, než bývá zvykem. Nebyla dána zakázka na míru, ale byla vybrána konkrétní prázdná místa. Ta pak umělci obcházeli, aby vymysleli, co s nimi. No a výsledkem zajímavého počinu jsou mimo jiné výrazné plastiky ptáků od Kurta Gebauera v městském parku. Hlídají Ptačí vrch, nenápadně otáčejí hlavami a v noci jim dokonce svítí oči.

Na začátku byl tedy originální nápad. No a na konci je ruka vandala. Nebo abych byl přesnější, ruka primitiva, který dost možná přes obrovský krýgl nevidí nic jiného než otevírací dobu hospody a slyší jen oplzlé vtipy svých věrných přátel po výplatě. Jak jinak by mohl někdo tyto nevšední výtvory zničit natolik, že musejí park opustit.

Podle mě je skvělé, když se někdo snaží oživit centrum města čímsi takovým, co se dá nazvat uměním. Nemusí se mi to přece okamžitě líbit, ale když se zastavím, abych si ptačí hlídače prohlédl, už to něco znamená. Umění má nutit k zastavení a má provokovat. Dost možná, že náš inteligentní ničitel teď oblažuje svými ptačími historkami přítulné ženy s drsnými hlasivkami někde u výčepu. Ale ať oblažuje, dojde na každého.

Jen tak mimochodem, nenápadně a mlhavě se mi vybavují některé scény ze známého Hitchcockova hororu Ptáci.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.