Ražniči

Recept paní Herty z Českého Těšína je receptem na ražniči podle jejího syna. Nejprve se musíme rozhodnout, z jakého masa ražniči připravíme. Může to být jehněčí, nebo vepřová plec, či kýta.

Masa budeme potřebovat 2 kg, nakrájíme ho napřed na plátky a pak na kousky o velikosti asi 4 až 5 cm, tak aby se nám dobře napichovaly na špejle, takže se snažíme, aby byly stejně velké.

Nejprve ale maso naložíme. K tomu musíme připravit nálev. Pro chuť ražniči je právě nálev velmi důležitý. V rodině paní Herty do něj dávají následující ingredience:
- 0,25 l vody
- 5 až 6 větších stroužků česneku
- 2 lžičky soli
- 3 lžičky červené sladké papriky
- 1 lžičku pálivé papriky
- 1 lžičku mletého pepře
- 1 lžičku adžiky (směs koření)
- 0,25 dl octa

Česnek rozmačkáme a všechny ingredience rozmícháme ve vodě, na závěr přilejeme ocet. Připravené maso zalijeme tímto nálevem a dáme do ledničky.

Po 4 až 5 dnech je maso připravené k dalšímu zpracování. Než začneme maso napichovat na špejle, nakrájíme si uzenou slaninu a také cibuli, snažíme se, aby kousky slaniny i plátky cibule byly zhruba stejně velké, jako kousky masa. A teď už napichujeme na špejle – vždy střídavě jedno maso, slaninu a cibuli.

Takto připravené ražniči na špejlích buď grilujeme na dřevěném uhlí, nebo je dáme na pekáč, zalijeme zbytkem nálevu, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi hodinu, pak odstraníme alobal a dopečeme ještě asi 20 minut odkryté.

Paní Herta píše, že toto ražniči je u nich velmi oblíbené a hosté si vždy užívají nejen chutí, ale i vůní.

Děkujeme paní Hertě a jako odměnu za recept posíláme CD s Arturem Kubicou a Túfarankou.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo