Řízky naruby

Recept paní Anežky Vávrové z Havířova zaujme určitě ty z vás, kteří máte rádi obalované řízky, ale jejich klasická podoba se vám už tak trochu zajídá. Paní Anežka pro nás má návod, jak si připravit tzv. řízky naruby.

A proč naruby? Protože obvyklý postup takzvaného trojobalu bude prostě naopak. Díky tomu, že se maso navíc dopéká v troubě, není tolik tučné a zůstane šťavnaté.

Suroviny:
- řízky (vepřové nebo kuřecí)
- vejce
- strouhanka
- cibule
- česnek (mletý, sušený nebo čerstvý)
- sůl
- pepř
- máslo
- olej

Postup:
1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem.
2. Obalíme nejprve ve strouhance, hodně ji do masa namačkáme, poté protáhneme osolenými vejci rozmíchanými s trochou mléka a okamžitě dáváme na pánev s rozehřátým olejem.
3. Řízky opečeme z obou stran a poté odložíme na talířek.
4. Ve výpeku na pánvičce následně orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, kterou pak přendáme do pekáčku, na ni rozprostřeme maso, na maso dáme kousky másla, podlijeme několika lžícemi vody, přidáme výpek, který nám zbyl na pánvičce, a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
5. V troubě maso s cibulí pečeme asi 25 minut.

Řízky podáváme nejlépe s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

Děkujeme paní Anežce za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.