Řízky naruby

Recept paní Anežky Vávrové z Havířova zaujme určitě ty z vás, kteří máte rádi obalované řízky, ale jejich klasická podoba se vám už tak trochu zajídá. Paní Anežka pro nás má návod, jak si připravit tzv. řízky naruby.

A proč naruby? Protože obvyklý postup takzvaného trojobalu bude prostě naopak. Díky tomu, že se maso navíc dopéká v troubě, není tolik tučné a zůstane šťavnaté.

Suroviny:
- řízky (vepřové nebo kuřecí)
- vejce
- strouhanka
- cibule
- česnek (mletý, sušený nebo čerstvý)
- sůl
- pepř
- máslo
- olej

Postup:
1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem.
2. Obalíme nejprve ve strouhance, hodně ji do masa namačkáme, poté protáhneme osolenými vejci rozmíchanými s trochou mléka a okamžitě dáváme na pánev s rozehřátým olejem.
3. Řízky opečeme z obou stran a poté odložíme na talířek.
4. Ve výpeku na pánvičce následně orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, kterou pak přendáme do pekáčku, na ni rozprostřeme maso, na maso dáme kousky másla, podlijeme několika lžícemi vody, přidáme výpek, který nám zbyl na pánvičce, a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
5. V troubě maso s cibulí pečeme asi 25 minut.

Řízky podáváme nejlépe s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

Děkujeme paní Anežce za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.