Rohlíčky babičky Marušky

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Marie Radová z Bohumína-Záblatí. Podle jejího návodu si upečeme Rohlíčky babičky Marušky.

Suroviny:
- 540 g polohrubé mouky
- 360 g tuku na pečení
- 1 kelímek smetany ke šlehání 31%
- špetka soli
- 150 g pomletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek (žloutek použijeme na potření rohlíčků)
- můžeme dát i trochu rumu

Postup:
Do mouky nastrouháme tuk, přidáme smetanu a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenovém sáčku v lednici odpočinout, než si připravíme náplň. Tu připravíme jednoduše tak, že všechny suroviny promícháme v misce.

Těsto rozdělíme na 6 dílů a každý díl rozválíme do kruhu. Výška těsta je asi 4 mm. Pak rádýlkem vykrojíme 8 výsečí a na širší stranu dáme lžičku náplně. Smotáme do tvaru rohlíčku, klademe na plech vystlaný pečícím papírem a pomašlujeme žloutkem.

Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 20 minut. Horké pocukrujeme. Z uvedeného množství surovin bychom měli upéct asi 48 ks rohlíčků.

Paní Marii děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo