Rybízový koláč

Rybízový koláč dezert sladké ovocný

Jak nám píše v dopise paní Zdeňka Mrózková z Havířova-Podlesí, je čas zrání rybízů a to je doba, kdy se u nich v rodině peče vždy hned několikrát vynikající koláč. A na tuto dobrotu nám paní Zdeňka poslala recept.

Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 4 vejce
- 200 g tuku na pečení
- půl lžičky prášku do pečiva
- 250 g cukru krupice
- 300 g rybízu

Postup:
1. Nejprve si z mouky, tuku na pečení, čtyř žloutků a prášku do pečiva připravíme těsto. Vypracujeme ho, zabalíme do igelitového sáčku a dáme přes noc do ledničky.
2. Druhý den těsto vtlačíme do vymazaného plechu se zvýšeným okrajem a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
3. Během pečení si připravíme bílkový sníh. Z bílků ušleháme pevný sníh a za stálého šlehání přidáme dvě třetiny cukru.
4. Zbývající cukr promícháme s rybízem, který rozprostřeme na koláč a nahoru dáme sníh.
5. Koláč dáme znovu do trouby a mírně dopékáme, až sníh na povrchu zrůžoví.

Koláč nakrájíme na řezy.

Přejeme dobrou chuť! Děkujeme paní Zdeňce a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.