Rychlá mrkvová polévka

Pan Vojtěch z Ostravy-Zábřehu nám poslal jednoduchý recept na dobrou polévku, který vymyslel jeho děda.

Suroviny:
- 3 střední mrkve
- 1,5 l vody
- kousek másla
- kostka masoxu
- 2 lžíce dětské krupičky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- cukr

Postup:
1. Na másle opražíme na jemno nastrouhanou mrkev, zalijeme ji vodou s masoxem.
2. Povaříme asi 15 minut a poté v polévce rozmícháme 2 lžíce dětské krupičky.
3. Jakmile je krupička povařená, asi po 5 minutách, do polévky přidáme rozkvedlané vejce.
4. Dochutíme solí, pepřem, popř. trochou cukru, krátce povaříme a můžeme podávat.

Každou porci můžeme ozdobit snítkou zelené petrželky.

Přejeme dobrou chuť a panu Vojtěchovi posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky a také CD za fotku, kterou nám poslal.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.