Šátečky s jablečnými povidly
Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala Daria Kuchejdová ml. z Dolního Benešova. Je to recept její babičky.
Nejprve si připravíme jablečná povidla do sklenic.
Suroviny na povidla:
- 5 kg jablek
- 2500 g krystalového cukru
- 125 ml octa
Postup:
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, smícháme s cukrem a octem a ponecháme v chladu a temnu do druhého dne.
Další den je rozvaříme do sklovita a ještě teplé plníme do sklenic, které stačí jen uzavřít.
Jablečná povidla tak máme připravena nejen pro šátečky, ale i pro jiné pokrmy - my jich z vyrobeného množství na šátečky použijeme jen trochu.
Suroviny na šátečky:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kelímek šlehačky
- 1 tuk na pečení
Postup:
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrojíme čtverečky o velikosti 6x6 cm. Dáváme na ně povidla a každý čtvereček zabalíme s povidly vevnitř jako psaníčko. Pak už zbývá jen upéct a máme hotovo.
Podle paní Darii jsou povidla jako náplň lepší než marmeláda, protože se neroztékají.
Děkujeme za recept, Darii posíláme odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.