Šátečky s jablečnými povidly

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala Daria Kuchejdová ml. z Dolního Benešova. Je to recept její babičky.

Nejprve si připravíme jablečná povidla do sklenic.

Suroviny na povidla:
- 5 kg jablek
- 2500 g krystalového cukru
- 125 ml octa

Postup:
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, smícháme s cukrem a octem a ponecháme v chladu a temnu do druhého dne.
Další den je rozvaříme do sklovita a ještě teplé plníme do sklenic, které stačí jen uzavřít.

Jablečná povidla tak máme připravena nejen pro šátečky, ale i pro jiné pokrmy - my jich z vyrobeného množství na šátečky použijeme jen trochu.

Suroviny na šátečky:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kelímek šlehačky
- 1 tuk na pečení

Postup:
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrojíme čtverečky o velikosti 6x6 cm. Dáváme na ně povidla a každý čtvereček zabalíme s povidly vevnitř jako psaníčko. Pak už zbývá jen upéct a máme hotovo.
Podle paní Darii jsou povidla jako náplň lepší než marmeláda, protože se neroztékají.

Děkujeme za recept, Darii posíláme odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.