‚Skřivánčí‘ polévka

Paní Jarmila z Ostravy-Poruby, která ráda poslouchá naše vysílání, nám napsala, že by také chtěla přispět svou ‚troškou do mlýna‘. A tak nám poslala recept, který je velmi oblíbený v jejich rodině. Skřivánčí polévka je prý nejrychlejší a nejlevnější polévkou, jakou zná.

Suroviny:
- 1 dl oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 mrkev
- 2 vajíčka
- 1 kostka Masoxu
- 2 litry vody
- pažitka (nebo zelená cibulka)

Postup:
Z oleje a mouky upražíme zásmažku, do ní vklepneme 2 vajíčka a mícháme se zásmažkou. Zdrcne se to, zalejeme to vodou, nelekejme se, má to tak být. Přidáme nastrouhanou mrkev a masox a vaříme 20 minut. Dochutíme dle potřeby a při podávání v talíři posypeme pažitkou.

A to je celé tajemství skřivánčí polévky. Zbývá rozluštit, proč se jí říká právě takto. Paní Jarmila vysvětluje: S touto polévkou je to prý jako se skřivánky. Když se objeví, tak potěší a za chvíli už není.

Paní Jarmile posíláme (za recept a milý dopis) jako dárek tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo