‚Skřivánčí‘ polévka
Paní Jarmila z Ostravy-Poruby, která ráda poslouchá naše vysílání, nám napsala, že by také chtěla přispět svou ‚troškou do mlýna‘. A tak nám poslala recept, který je velmi oblíbený v jejich rodině. Skřivánčí polévka je prý nejrychlejší a nejlevnější polévkou, jakou zná.
Suroviny:
- 1 dl oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 mrkev
- 2 vajíčka
- 1 kostka Masoxu
- 2 litry vody
- pažitka (nebo zelená cibulka)
Postup:
Z oleje a mouky upražíme zásmažku, do ní vklepneme 2 vajíčka a mícháme se zásmažkou. Zdrcne se to, zalejeme to vodou, nelekejme se, má to tak být. Přidáme nastrouhanou mrkev a masox a vaříme 20 minut. Dochutíme dle potřeby a při podávání v talíři posypeme pažitkou.
A to je celé tajemství skřivánčí polévky. Zbývá rozluštit, proč se jí říká právě takto. Paní Jarmila vysvětluje: S touto polévkou je to prý jako se skřivánky. Když se objeví, tak potěší a za chvíli už není.
Paní Jarmile posíláme (za recept a milý dopis) jako dárek tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka