Škvarkový závin s povidly

Pan Jiří z Kravař poslal recept na škvarkový závin s povidlovou náplní. Je to u nich v rodině tradiční recept, pan Jiří ho zná od babičky své manželky.

Suroviny:
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 200 g nesolených vepřových škvarků
- 1 prášek do pečiva
- 3 až 4 lžíce mléka
- mouka (množství je závislé na tučnosti škvarků)
- povidla (větší kelímek)
- rum
- skořice

Postup:
Škvarky rozmixujeme nebo pomeleme na masovém strojku. Smícháme s vejci, cukrem, práškem do pečiva a mlékem. Rozmícháme a přidáme mouku – takové množství, až vytvoříme těsto k rozválení. Množství mouky je závislé na tučnosti škvarků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každý díl pěkně rozválíme a potřeme.

A teď budeme potřebovat povidla, do kterých přidáme trochu rumu a skořici a promícháme. To je naše náplň.

Z těsta a povidlové náplně uděláme dvě rolády, jejich konce přitiskneme, aby náplň nevytékala. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova na 180 °C asi 20 minut.

Po upečení necháme ještě škvarkový závin odležet. Pan Jiří píše, že dobře krájet se dá nejdřív po 12 hodinách.

Panu Jiřímu posíláme do Kravař tričko Ostravské rozhlasové rodinky a jako bonus za fotku i zbrusu nový cd singl Karla Gotta a skupiny No Name.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.