Slané pivní rohlíčky podle paní Jaroslavy

Dnešní recept Ostravské rozhlasové rodinky nám poslala paní Jaroslava Adámková. V dopise píše, že vaření a pečení je jejím koníčkem a že teď, když je v důchodu, tak vaří a peče dobroty hlavně pro vnoučata. Paní Jaroslava nám poslala hned několik receptů, pro dnešek jsme z nich vybrali recept na domácí slané pivní rohlíčky.

Suroviny:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 125 ml teplé vody
- 125 ml černého piva
- 100 ml řepkového oleje
- sůl (jemně mletou do těsta, hrubozrnnou na posyp)
- vejce na potření
- kmín nebo sezamová semínka na posyp

Postup:
Vysypeme si mouku, do mouky uděláme důlek, do kterého dáme droždí a zalijeme teplou vodou smíchanou s černým pivem. Přidáme olej a sůl a uděláme těsto. Když ho máme hotové, tak ho přikryjeme a necháme hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverečky zhruba 7x7 cm. Zavineme je, aby vznikly rohlíčky, dáme je na plech, potřeme vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem nebo sezamovým semínkem. Dáme do trouby a upečeme do zlatova.

Přejeme vám dobrou chuť a paní Jaroslavě děkujeme za recept a posíláme jí jako odměnu tričko Ostravské rozhlasové rodinky a pěknou knihu.

Vaše recepty, nebo i zkušenosti s už odvysílanými recepty Ostravské rozhlasové rodinky nám posílejte na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou k nám do Českého rozhlasu Ostrava, Dr. Šmerala 2, Ostrava 70200.

autor: posluchači ČRo