Stará versus nová škola

23. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud už máte plné zuby předvánočního honění se za dobrotami a dárky, asi vás následující poznámkou nepotěšíme. Chcete-li se ale nechat inspirovat, jak se všechno to předvánoční bláznění dá přežít v klidu a relativní pohodě, určitě si následující text přečtěte. Třeba tento originální předvánoční návod sami ještě vylepšíte.

0:00
/
0:00

Moje maminka měla do určité míry pravdu, když mě kdysi upozorňovala, že s dorůstajícími potomky pohádkovost vánočních svátků tak trochu upadá. Ano, skutečně nic nevyváží rozzářené dětské oči pod rozsvíceným vánočním stromkem. Ale i bez malých dětí, nejlépe ještě věřících na štědrého Ježíška, mohou být tyto svátky plné pohody. Stačí si jen alespoň pro těchto pár dnů v hlavně srovnat, co je důležité a co ne.

Já jsem to udělala už před lety, kdy můj syn napjatě očekával zjevení Zlatého prasátka a netrpělivě vyhlížel Ježíška z okna. Neumytá okna a nevyleštěné sklo ve vitríně mě vůbec netrápí, rozházené hromádky svetrů ve skříni ignoruji a vyprané prádlo, které na šňůře v koupelně nestačilo do Štědrého dne uschnout, mě také nerozhází.

A vánoční dobroty a dárky? Vy mi to možná nebudete věřit, ale kolegové v práci dobře vědí, že mluvím pravdu. Cukroví peču po troškách už od září a schovávám jej do mrazničky. Vydrží tam úplně čerstvé až do Vánoc a taky ho zmrzlé nikdo dříve nesní. Dárky kupuji už od léta a schovávám do peřin pod postel. Také se nezkazí a udělají stejnou radost, jako bych je kupovala týden před Vánoci.

A jaký je výsledek tohoto mého speciálního vánočního receptu? Čas adventu si opravdu užívám: nestojím v davech obchodních domů, netahám domů přeplněné tašky a neusínám únavou už u televizních novin. Doma si pouštím koledy a zapaluji vonné svíčky, na náměstí ochutnávám místní svařáček a bramborovou placku, a z chvojí přineseného z lesa strojím vlastní adventní věnec. A moje neumytá okna? Těch si vůbec nikdo nevšimne! Tedy, skoro nikdo. Moje maminka je prostě ze "staré školy".

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.