Stát a město Třinec budou spolupracovat na zlepšení ovzduší

28. červen 2011

Ministr životního prostředí je dnes v Třinci kvůli ovzduší. Tomáš Chalupa dopoledne podepsal s jeho vedením dokument, ve kterém slibuje spolupráci při jeho zlepšování. Díky memorandu dostane radnice šanci ovlivňovat čerpání dotací, podobu dohod s polskými znečišťovateli nebo změny zákonů.

Do boje proti znečištění z průmyslu, dopravy a lokálních topenišť teď půjdou město Třinec a stát společně, slíbil v obřadní síni radnice ministr Tomáš Chalupa.

„Je to koordinace tak, aby se dvě věci nedělaly dvakrát jinak. Na druhou stranu zase aby se něco nepominulo, abychom se vzájemně informovali. A abychom společně podpořili projekty, na kterých pracujeme. Například - jestli dnes ministerstvo životního prostředí vyjednává v Bruselu možnost podpory alternativních zdrojů dopravy primárně pro městskou hromadnou dopravu, je to také o tom, aby - pokud my to vyjednáme, aby ta města toho skutečně využila,“ poznamenal ministr.

Starostka Třince Věra Palkovská zase věří, že se díky užší spolupráci s ministerstvem podaří sehnat rychleji peníze třeba na obchvat, novou silnici I/11, nebo pobyty dětí v přírodě.

„Doufám, že ta cestička mezi Třincem a ministerstvem životního prostředí byla vybudována, a teď doufám, že se bude jenom rozšiřovat,“ dodala starostka.

Nad Třincem dnes byla jasně modrá obloha. Slavnostnímu podpisu memoranda tak scházela kulisa, která jindy lidem znepříjemňuje život nejvíce - smog a znečištěný vzduch.

Jestli se něco zlepší, ukáže až budoucnost. Jisté je, že se k aktuální dohodě odmítla přidat Ostrava a další města, protože ji považují za příliš obecnou. Rozdílné názory si chce ministr s jejich vedením osobně vyjasnit.

Spustit audio

Více z pořadu