Sto tisíc korun

17. leden 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Přestavte si, že dostanete 100 tisíc korun. Máte plán, jak je utratíte? Určitě bez přemýšlení dokážete vyjmenovat hned několik možností, jak byste s nimi naložili. Přesně takovou částku dostal na konci prosince bývalý starosta ostravských Radvanic a Bartovic Vojtěch Mynář.

0:00
/
0:00

Sto tisíc korun - dovolená pro dva v atraktivní destinaci, případně rekonstrukce kuchyně či zhruba pět průměrných měsíčních platů. Anebo taky odměna pro bývalého starostu ostravských Radvanic a Bartovic Vojtěcha Mynáře. Peníze prý nechtěl. Sám říká, že je dostal, protože zhruba rok fungoval ve dvou pozicích za jeden plat. Byl neuvolněným obvodním starostou a zároveň taky náměstkem ostravského primátora. To je jedna verze. Ta druhá, o které mluví i jeho politicky spříznění kolegové, je, že sumu dostal jako odměnu za práci při stavbě kontroverzní Ještěrky. Pro pořádek: ozdravné centrum vyrostlo v místě, kde je v Ostravě nejhorší ovzduší. Postaveno bylo se značným zpožděním a taky se oproti původním plánům prodražilo. Navíc je skoro jasné, že bude ztrátové a že ho bude muset město dotovat. Když stotisícová odměna pro Mynáře praskla, politik dva dny s novináři nekomunikoval. Na sobotním slavnostním otevírání Ještěrky se pak bránil slovy, že peníze nechtěl a že je samozřejmě věnuje na dobročinné účely. V pořádku by to bylo, kdyby ovšem sto tisíc z kasy Radvanic a Bartovic nechtěl rozdělit i na zařízení v jiných částech Ostravy. V situaci, kdy si vlastně všechny obvody stěžují na nedostatek peněz, zejména na investice. Pak by prohlášení Vojtěcha Mynáře tolik nepůsobilo jako plané hašení ohně, který už není malým plamínkem ale obrovskou vatrou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.