Studená omáčka šimlena

Recept na tradiční slezskou specialitu nám poslal pan Bohumír Dudek ze Slatiny. Píše, že recept na studenou povidlovou omáčku je od jeho maminky.

Suroviny:
- 1 kg švestkových povidel
- 0,5 litru smetany
- 0,5 litru mléka
- cukr
- skořice

Postup:
Smícháme povidla, s mlékem a smetanou, dosladíme cukrem (množství podle chuti) a přidáme špetku skořice. Vše pořádně rozklechtáme a můžeme podávat. Pan Bohumír doporučuje jíst šimlenu třeba s vánočkou, nebo s rohlíkem.

Šimlenu ale můžeme podávat i k chlupatým knedlíkům a vařenému hovězímu masu, nebo s haluškami. A jsou i různé varianty přípravy této omáčky – někdo přidává trochu soli, někdo perníkové koření a jsou i recepty s nastrouhaným perníkem.

Přejeme vám dobrou chuť a panu Bohumírovi děkujeme za recept! Posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.