Sušenky z ovesných vloček
Recept na jednoduché domácí sušenky z ovesných vloček a banánu nám poslala paní Hanka z Hlučína. Píše, že si je dává moc ráda k snídani.
Suroviny:
- 2 zralé banány
- ovesné vločky
- rozinky
- nasekané vlašské ořechy
Vloček, rozinek a ořechů použijeme celkem jeden plný hrnek, poměr si zvolíme podle chuti, paní Hanka dává asi tři čtvrtiny hrnku ovesných vloček a zbytek dosype ořechy a rozinkami.
Postup:
1, Banány rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud by se nám směs zdála málo sladká, můžeme ji přisladit medem.
2, Pak už tvoříme sušenky - malé placičky o průměru asi 5 cm, které dáváme na plech na pečicí papír.
3, Pečeme asi 15 minut na 160°C.
Paní Hance děkujeme za recept a posíláme jí odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.