Švalky podle pana Popka

Recept na švalky, kterým se někdy také říkalo stěrka, nám pro Ostravskou rozhlasovou rodinku poslal pan Miroslav Popek z Českého Těšína. Píše, že jde o recept, který pochází z havířských kolonií v Karviné.

Švalky se prý původně vařily z kozího mléka, protože havíři chovali kozy, kterým se říkalo havířské krávy. Pan Miroslav už prý ale zná jen variantu z kravského mléka. Pokud chcete také vyzkoušet toto jídlo, které patří k historii našeho kraje, tak máte jedinečnou příležitost.

Suroviny:
- vajíčko
- polohrubá mouka
- mléko
- omastek
- sůl
- cukr nebo med

Přesné množství surovin nám pan Miroslav nenapsal, píše, že je to takový „bajočkovský“ recept, prostě poměr surovin musí každý odzkoušet od oka a podle chuti. Na jedno vajíčko počítejme zhruba jeden litr mléka.

Postup:
Vajíčko rozklepneme do misky s polohrubou moukou a uděláme velmi moučnou drobenku. Tu zavaříme v osoleném, oslazeném a omaštěném mléce. Výsledkem je velmi chutný pokrm v konzistenci kaše se zavařenými hrudkami. Mléko sladíme podle chuti buď cukrem, nebo medem. Na hotové švalky můžeme nastrouhat čokoládu, nebo je můžeme posypat skořicovým cukrem.

Děkujeme panu Miroslavovi za recept a posíláme mu odměnu, tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.