Sváteční polévka Horalka
Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Niedobová z Bukovce. Je to recept na sváteční polévku Horalku, který se u nich dědí z generace na generaci. Paní Anna zná tento recept od své babičky, která by se letos dožila 100 let.
Suroviny:
- 0,5 kg hovězího masa
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 3 větší brambory
- 100 g žampionů (či jiné houby)
- ¼ litru víceprocentní smetany
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 polévková lžíce hladké mouky na zahuštění
- sůl
Postup:
1. Maso dáme vařit do 1,5 litru studené vody a pomalu vaříme, až je maso poloměkké.
2. Pak přidáme zeleninu a vaříme do změknutí masa i zeleniny. Poté obě ingredience vyjmeme.
3. Do vývaru dáme vařit na kostičky nakrájené brambory a houby.
4. Po změknutí přidáme 1 polévkovou lžíci hořčice rozpuštěné v trošce studené vody.
5. Hned poté přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci hladké mouky. Povaříme ještě asi 5 minut.
6. Nakonec přidáme do polévky nakrájené maso a zeleninu.
7. Osolíme a pokud se nám polévka zdá málo řízná, můžeme přidat ještě hořčici.
Děkujeme za recept na polévku Horalku a do Bukovce posíláme paní Anně tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.