Sváteční uzená polévka

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku je opět velikonoční, poslala nám ho paní Herta z Českého Těšína. Je to recept na sváteční uzenou polévku, kterou kdysi vařila už maminka paní Herty a ona ji připravuje vždy na Velikonoce také.

Suroviny:
- 1kg křížové kosti
- 1 středně velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- 100 g celeru
- 2 vejce
- hladká mouka
- 1 smetana (12%)
- chilli koření
- petrželová nať
- kousek magi kostky

Postup:
1. Do většího hrnce dáme 3 až 3,5 litru vody, do ní dáme cibuli, česnek, bobkový list, nové koření a pepř a uvedeme do varu.
2. Když voda začne vařit, přidáme opláchnutou uzenou kost a lžičku soli.
3. Vaříme a až maso změkne, tak přidáme mrkev, petržel a celer, polévku dovaříme a ocedíme.
4. Ze dvou vajíček, dvou lžic vody a hladké mouky vymícháme kapání, kterým polévku zahustíme a povaříme.
5. Uzené maso obereme z kosti, nakrájíme a vrátíme do polévky, mrkev nakrájíme na kolečka a také ještě i s masem v polévce chvíli povaříme.
6. Jednu smetanu smícháme se dvěma lžícemi hladké mouky a 1/2 lžičkou chilli koření, přidáme do polévky a ještě asi 5 minut dovaříme a dochutíme sekanou petrželí a kouskem magi kostky.

Za recept na tuto sváteční uzenou polévku děkujeme paní Hertě z Českého Těšína a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.