Trhané maso Adobo

Po delší době tady máme recept na maso. Poslal nám ho pan Tomáš Slanina z Petrovic u Karviné.

Suroviny:
- 750 g vepřové plece
- ½ palice česneku
- 0,1 l vinného octa (nebo ještě lépe sladový ocet)
- 0,2 l sojové omáčky
- 1 až 2 lžičky (třtinového) cukru
- hrst oregana (může být i majoránka)
- 0,2 l olivového oleje
- ¼ lžičky černého pepře

Postup:
Ve velkém hrnci (osvědčil se litinový) nebo hlubším pekáči rozpálíme olivový olej (docela tlustou vrstvu, třeba i půl cm). Přihodíme na kousky nakrájený česnek.

Rychle potom přihodíme maso, nakrájené na kousky velikosti zhruba 5x5 cm a rychle je opražíme ze všech stran.

Potom zalijeme octem a sojovkou. Mohutně posypeme drceným nebo mletým pepřem a oreganem (v klidu půl hrsti) – možno nahradit majoránkou nebo i kombinovat. Přihodíme jednu až dvě lžičky cukru (třtinový je lepší) pro zvýraznění chuti masa.

Dolijeme vodou, aby kousky masa moc nevyčuhovaly, a pod pokličkou na mírném plameni necháme vařit. Vaříme dlouho, 3 až 4 hodiny.

Na konci se i přesto, že je vše pod pokličkou, většina tekutiny vypařila a kousky masa se rozpadají. Pokud ne, tak dvěma vidličkami natrháme a promícháme se zbytkem tekutiny.

Vodu doléváme jen podle potřeby, většinou ale vystačí první dávka.

Necháme vystydnout, vložíme do housky nebo bagety, kterou lehce namažeme hořčicí nebo majonézou.

Je to ideální svačinka na výpravy, a to i na několikadenní. Takto upravené maso se totiž hned tak nezkazí. Tento způsob úpravy masa prý kdysi vymysleli Filipínci právě proto, aby dlouho vydrželo.

Děkujeme panu Tomášovi za recept a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Ekonomie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.