Ubývání tradic

26. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vánoční čas se pojí s nejrůznějšími tradicemi. Některé z nich, například štěpánská koleda, ale zvolna mizí. Ztrácíme tím něco, nebo jde o přirozenou věc?

0:00
/
0:00

Jestli mě teď slyšíte, jste buď ranní ptáčata nebo nemáte spaní. Jen málokoho z vás asi hned po ránu překvapili koledníci štěpánským popěvkem. Tradice, podle mě, mizejí z několika důvodů - ztrácejí smysl, jejich příprava zabere spoustu času, nebo prostě mají silnější konkurenci v moderních požitcích. K tomu je třeba dodat, že nebýt právě veskrze konzumního založení naší společnosti, asi by pomalu upadaly i Vánoce jako celek, nejen koledování. Kdo měl totiž co na prodej, chtěl nám existenci Vánoc připomenout ne s první vločkou, ale už s prvním spadlým listem.

A když tak ubývá tradic, které se dají zabalit do lesklého papíru nákupních center, sílí zarputilost lidí, kteří je chtějí uchovat pro příští generace. Dobrým příkladem je Památník Raškovic. V podhorské vsi na Frýdecko-Místecku se předchozí generace připravovaly na Štěpána dlouho dopředu. Z jedlových větví a obrázků vyráběli koledníci takzvané štěstí už od podzimu, aby mohlo viset v každém stavení. Nejen tyhle, ale i další lidové zvyklosti chtějí Raškovičtí zanechat svým potomkům. Připravují teď k vydání sérii dokumentárních cédéček, které to všechny zachycují. Kromě skoro zapomenutých zvyků i stravu z podhůří Beskyd, ale také specifickou lidovou mluvu.

Snahu památníku považuji za velmi přínosnou. Díky zachycení zvyklostí, které už přestávají v moderní době fungovat, totiž naši potomci neztratí kontakt s předchozími generacemi. A vědomí, že tu žili jejich předci pozoruhodným a bohatým životem, pro ně může být zdrojem pokory, která je uchrání od směšného machrování. Otázkou je, jestli o to budou jít zájem. To je ale námět na jinou poznámku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.