Utahování opasků

12. srpen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravská radnice si musí utáhnout opasek. Kvůli hospodářské krizi lidé i podniky platí méně na daních, což pro město podle odhadů bude znamenat až miliardový výpadek příjmů. Každou korunu teď nebudou muset obracet jen úředníci.

0:00
/
0:00

Šetřit mají kromě úředníků i šéfové všech městských firem. A těch jsou desítky. Jde hlavně o provozní náklady. Zastavují se ale i některé plánované a ohlášené městské investice. I tak to ale stačit nebude. Řekněme krizový balíček ostravských radních ještě musejí schválit zastupitelé. Pokud nebudou proti, připravená opatření městu ušetří 800 milionů korun. Stát ale do Ostravy podle odhadů pošle o miliardu méně. A do konce roku 2009 zbývá ještě moře času. Otázkou proto zůstává, jestli se situace ještě nezhorší. Faktem je, že mnozí ostravští ředitelé a starostové už teď mají starosti. Někteří říkají, že s krizí už počítali, když plánovali letošní ekonomiku svých úřadů a že už tak seškrtali, co mohli. Pod provozními náklady se totiž schovává to, co radnice potřebují na svůj chod a na běžnou péči o své obvody. Pokud chtějí šetřit, tak možná budou mít úředníci chudé Vánoce. Anebo se nebude na podzim hrabat listí. Možná se přestanou opravovat chodníky či odklízet sníh z těch zapadlejších silnic. V té souvislosti mě napadá, jestli by ostravské radnice přece jen nechtěly začít brát vážně nezaměstnané. Lidé, kteří jsou dlouhodobě bez zaměstnání, totiž nově musejí vykovávat veřejně prospěšné práce, pokud nechtějí přijít o část dávek. Některé ostravské obvody takovou možnost vůbec nenabízejí. Hrabat listí přece zvládne každý a za najaté firmy se může ušetřit.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.