Utopenci v hořčičném nálevu
Pan Petr z Ostravy připravuje doma utopence v hořčičném nálevu a při různých oslavách a rodinných akcích s nimi má takový úspěch, že už si prý bez těchto utopenců žádnou akci ani neumí představit. Není to složité, ale musíme samozřejmě počítat s tím, že utopenci se musí uležet, takže s přípravou musíme začít už dva dny před oslavou.
Suroviny:
- 6 špekáčků
- 2 větší cibule
- 150 g plnotučné hořčice
- 75 g jemného kečupu
- 50 ml rostlinného oleje
- cukr
- mletý pepř
- sůl
- ocet
- voda
Toto množství ingrediencí nám stačí na jednu velkou zavařovací sklenici, do které utopence naložíme.
Postup:
1. Špekáčky oloupeme, nařízneme, naplníme cibulí, naskládáme do sklenice a proložíme cibulí.
2. Připravíme si nálev: hořčici rozmícháme s několika lžícemi kečupu, cukrem, octem, solí, pepřem, olejem a trochou vody. Množství koření odhadneme podle chuti.
3. Dobře promícháme, pak utopence zalijeme a necháme 2 dny v lednici odležet.
Pan Petr ještě k tomuto receptu dodává, že špekáčky vždy kupuje u svého oblíbeného řezníka a výsledek je pak skvělý. „Jesli si ale koupíte levné špekáčky, ve kterých jsou místo masa ‚piliny‘, tak nečekejte, že to bude chutnat jinak, než jako piliny,“ napsal nám. Co k tomu dodat? Že pan Petr má samozřejmě pravdu.
Děkujeme panu Petrovi za recept a posíláme jako odměnu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.