Vdolky

Vdolky naší holky, to je název dnešního receptu pro Ostravskou rozhlasovou rodinku. Poslala nám jej paní Dominika Bémová z Pudlova.

Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g pískového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 50 g másla
- citronová kůra
- špetka soli
- olej na smažení
Na zdobení:
kysanou smetanu, šlehačku, višňovou či rybízovou marmeládu nebo povidla

Postup:
1. Připravíme si klasické kynuté těsto: kvásek – rozdrobené droždí s trochou vlažného mléka a špetkou cukru – necháme kynout.
2. Pak si smícháme mouku se špetkou soli, cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, rozklepneme celé vajíčko, pro lepší chuť přisypeme citrónovou kůru a nakonec přilejeme kvásek. Zapracujeme dobře těsto, a když dělá tzv. puchýře, je hotové.
3. Těsto necháme vykynout přikryté utěrkou v teplém místě asi hodinu.
4. Pak dáme těsto na vál posypaný moukou, vyválíme ho na asi 1cm vysokou placku, podsypáváme jak je třeba.
5. Vykrajujeme kolečka a do všech uděláme doprostřed důlek. Paní Dominika ten důlek dělá štamprlátkem, jak píše.
6. Ještě necháme na vále asi 15 až 20 minut nakynout, znovu obnovíme důlky a pak usmažíme ve větším množství oleje z obou stran do zlatova tak, aby trochu plavaly. Pozor, jde to hodně rychle, ať vás to nepřekvapí.
7. Po vychladnutí zdobíme. Z už uvedených ingrediencí na zdobení si vyberte ty, které máte rádi, kromě kysané smetany, šlehačky, marmelády nebo povidel můžete použít i tvaroh rozmíchaný s cukrem.

Paní Dominice děkujeme za recept a posíláme jí odměnu.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.