Velikonoční beránek

Dalším velikonočním receptem je recept na tradičního beránka. Poslala nám ho paní Jarmila z Bruntálu.

Suroviny:
- 200 g krupicového cukru
- 6 vajec
- 1 vanilkový cukr
- lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
- 240 g polohrubé mouky

Postup:
Z krupicového cukru, 2 vajec, žloutků z dalších 4 vajec, vanilkového cukru, citronové šťávy a strouhané citronové kůry připravíme pěnu, do které postupně vmícháme sníh ušlehaný ze 4 vaječných bílků a polohrubou mouku.

Formu důkladně vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Těsto přelijeme do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut.

Hotového beránka přeneseme ve formě nad vhodnou podložku, otočíme dnem vzhůru a vyklopíme.

Paní Jarmile za recept posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.