Velikonoční hlavička

Hostem velikonočního Divadelního koktejlu byla ostravská Valaška, herečka divadla Komorní scéna Aréna Alena Sasínová-Polarczyk. Eva Lenartová si s ní povídala tentokrát nejenom o divadle, ale také o kantorském působení na ostravské konzervatoři a pochopitelně o Velikonocích na Valašsku. A připraven byl také jeden velikonoční recept, který vám zde nabízíme.




Velikonoční hlavička – recept maminky herečky ostravského divadla Komorní scéna Aréna


½ kg uzené krkovičky
½ kg vepřové krkovičky
Osolit, okořenit a uvařit doměka
5 rohlíků, mladé kopřivy, jen lístečky, co nejvíc.
4 vejce, černý mletý pepř.

Postup:
uvařené maso nakrájíme na drobné kostičky, rohlíky krájené na kostičky namočíme do masového vývaru, lístečky mladých kopřiv nasekáme nadrobno, přidáme 4 vejce, opepříme, dosolíme, vše řádně ručně zpracujeme a dáme do pekáče vymazaného tukem. Můžeme taky pekáč vyložit pečícím papírem potřeným tukem. Zapečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Po deseti minutách snížíme teplotu na 150 stupňů a pomalu dopečeme. Teplou hlavičku podáváme s bramborem a zeleninovým salátem, studenou s okurkou a paprikou. Dobrou chuť!

autor: ele

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.