Velikonoční vajíčkový sýr

Máme tady maďarskou velikonoční specialitu. Svůj oblíbený recept na velikonoční vajíčkový sýr nám poslala paní Klára ze Skalice u Frýdku-Místku.

Suroviny:
- 1 l mléka
- 8 vajíček
- 1,5 polévkové lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- půl lžičky soli

Pokud chceme připravit vajíčkový sýr na slano, tak nedáváme cukr a soli dáme celou jednu kávovou lžičku.

Postup:
1. Dáme vařit mléko a přidáme rozšlehaná vajíčka, cukr a sůl. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se udělají hrudky a z mléka zůstane žlutá voda.
2. Pak vezmeme sítko, dáme do něj utěrku a vylijeme do sítka obsah hrnce. Když trošku okape, tak vyndáme utěrku se sýrem, svážeme ji a pověsíme do druhého dne. Pozor, z utěrky bude samozřejmě ještě odkapávat.
3. Na druhý den pak sýr vyndáme a krájíme na kostky, které podáváme s uzeným a klobásou.

Prý je to výborné a paní Klára doslova píše: „U nás v Maďarsku nesmí tento sýr chybět na žádném velikonočním stole.“

Za velikonoční specialitu paní Kláře moc děkujeme a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?