Vepřové kotlety s cibulí a sýrem
Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Renáta Demčáková z Českého Těšína. Píše, že tento recept na pořádný kus masa je prý málo pracný, ale výborný.
Suroviny:
- 1 kg vepřových kotlet
- 200 g sýru eidam nebo goudy
- 2 středně velké cibule
- 1 kostka masoxu
- 50 g másla
Postup:
Vykostěné vepřové kotlety nakrájené na tloušťku asi 1,5 cm naskládáme těsně vedle sebe na dno zapékací misky nebo kastrolu. Maso nesolíme, ani jinak neochucujeme.
Na maso nasypeme vrstvu drobně nakrájené cibule, cibuli překryjeme vrstvou nastrouhaného sýru.
V čajovém hrníčku vody rozpustíme kostku masoxu (lépe se rozpouští v teplé vodě) a zalijeme jím vrstvu sýru. Na závěr nahoru nakrájíme malé kousky másla.
Zapékací mísu nebo kastrol uzavřeme a takto připravené maso pečeme v troubě až do změknutí. Asi deset minut před dopečením nádobu odklopíme, aby se povrch sýru mírně zapekl.
Maso lze podávat s bramborami i rýží.
Děkujeme paní Renátě za recept a posíláme jí jako dárek tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.
Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.