Zaležený sýr
Paní Erika Kurková ze Štěpánkovic nám poslala recept na tradiční pochoutku – zaležený sýr. Jak píše paní Erika, kdysi se tento sýr vyráběl v domácnostech jen z tvarohu, jenomže z dnešního tvarohu dostupného v obchodech to moc nejde. Ale dá se to udělat jinak – přidat tvarůžky.
Suroviny:
- 2 ks malých tvarůžků
- 1/3 másla
- 1/2 dcl mléka
- 2 kostky měkkého tvarohu
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička jedlé sody
- můžeme přidat i jedno vejce
Postup:
Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme nakrájené tvarůžky a až se rozpustí tak přidáme tvaroh, mléko, sůl, kmín a jedlou sodu. Po přidání jedlé sody hmota nabobtná, ale pořád vaříme až je sýr tekutý. V tom okamžiku můžeme přidat vejce. V tom případě ještě chvíli povaříme, až se srazí. Pak sýr nalejeme do mísy a necháme zchladit.
Sýr podáváme namazaný na chleba s máslem, je to opravdu pochoutka, jak píše paní Erika.
Samozřejmě při přípravě počítejte s tím, že vůně (nebo zápach, jak chcete) z rozpouštějících se tvarůžků může být chvíli výrazná. Ale kdo máte tvarůžky rádi, tak vám to určitě vadit nebude.
Přejeme dobrou chuť a paní Erice posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.