Zapečené plněné vepřové řízky

Recept na zapečené plněné vepřové řízky nám pro Ostravskou rozhlasovou rodinku poslala paní Jarmila Stančová z Českého Těšína. Následující množství ingrediencí je na šest porcí.

Suroviny:
- 6 vepřových řízků z krkovice
- 200 g anglické slaniny
- 6 ks žampionů
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 větší bránice (na zabalení masa)
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička majoránky
- 0,5 lžičky mletého pepře
- 0,5 lžičky chilli koření
- mletý muškát
- 0,5 l selského jogurtu
- 1 lžíce ostrého kečupu
- sůl

Postup:
1. Řízky naklepeme a osolíme.
2. Mleté maso smícháme s vejci, nadrobno nakrájenou cibulí a lisovaným česnekem a ochutíme majoránkou, muškátovým ořechem, pepřem a osolíme.
3. Masovou směs dobře promícháme.
4. Jogurt dochutíme kečupem a chilli kořením.
5. Na každý řízek dáme dva plátky anglické slaniny, na kterou pokládáme plátky rozkrájených žampionů.
6. Vše dobře přikryjeme masovou směsí z mletého masa.
7. Každý řízek obalíme do bránice.
8. Takto připravené a zabalené řízky pokládáme na pekáč, zalijeme jogurtem s kečupem a dáme zapéct do trouby asi na hodinu při teplotě 180 °C. Jogurt se musí vstřebat a utvořit krustu.

Podáváme s bramborem a červenou řepou nebo třeba se salátem z čínského zelí.


Posílejte nám své jarní recepty. Určitě by nás zajímalo, co pro vás znamená jaro na talíři.

Děkujeme paní Jarmile za recept a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší nové sady.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo