Zavařovaný okurkový salát s kari

V rodině paní Emilie Holkové z Karviné-Ráje je velmi oblíbený okurkový salát s kari kořením, který vyrábějí a zavařují právě v tomto čase. Paní Emilka píše, že jsou vhodné takzvané přerostky, tedy okurky, které už jsou příliš velké pro zavařování vcelku.

Suroviny:
- 2,5 kg okurek
- 5 větších paprik
- 5 větších cibulí
- 3 lžíce soli
Na nálev si připravíme:
- 0,5 litru vody
- 0,5 l octa
- 6 dl cukru (3x 2 dl skleničky)
- 1 lžíce sekaného kopru
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička mletého pepře

Postup:
1. Připravíme si nálev, který svaříme a necháme vychladnout.
2. Okurky nakrájíme na kolečka, přidáme 3 lžíce soli a necháme 2 hodiny odstát, ať okurky pustí šťávu.
3. Přidáme očištěné papriky nakrájené na proužky a cibuli nakrájenou na větší kostičky.
4. Smícháme dohromady, zalijeme nálevem a dobře promícháme.
5. Necháme asi hodinu stát a pak už naplníme sklenice a zavaříme jako okurky.

Děkujeme paní Emilii a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky a také pěkné CD.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.