Zázvorová limonáda s mátou, medem a citrónem

Pro Ostravskou rozhlasovou rodinku recept poslala paní Anička z Nového Jičína. Jak paní Anička píše, na přípravu jednoho džbánu nebo karafy této limonády budeme potřebovat jen malý kousek zázvoru, zhruba 1 až 2 cm.

Suroviny:
- zázvor
- voda
- med
- citron
- lístky čerstvé máty

Postup:
Zázvor nastrouháme na jemném struhadle, dáme ho do nádoby a zalijeme trochou vařící vody. Necháme vylouhovat asi čtvrt hodiny a pak roztok přecedíme. Přidáme med a citrónovou šťávu.

Množství volíme podle naší chuti, počítejte zhruba se lžičkou medu a jedním citrónem na litrový džbánek limonády. Kdo má raději sladší nápoje, tak samozřejmě přidá více medu.

Máme připravený sirup, ze kterého už velmi rychle uděláme limonádu, takže určitě stojí za to, si tohoto sirupu připravit víc a dát ho do lednice.

Pak už jen dáme sirup do džbánku, zalijeme studenou vodou nebo sodou, přidáme několik lístků čerstvé máty, kolečko citrónu, led a můžeme podávat.

Děkujeme paní Aničce za recept, který v současných vedrech přijde určitě mnohým z nás vhod a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.