Zebra s jogurtem

Recept na moučník pro Ostravskou rozhlasovou rodinku poslala paní Jiřina Czechová z Českého Těšína. Paní Jiřina mu tak říká proto, že když se nám tento moučník povede, bude pruhovaný skoro jako zebra.

Suroviny:
- 4 vejce
- 160 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 150 g rozpuštěného másla
- 250 g bílého jogurtu
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- 2 lžíce kakaa
- černá potravinářská gelová barva
- růžová potravinářská gelová barva

Postup:
Vejce s cukrem a vanilínovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme máslo, jogurt a mouku smíchanou s kypřícím práškem a mícháme do hladka. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. A pozor, zde už začínáme pracovat na té zebře. Do jedné poloviny těsta totiž zamícháme kakao a černou potravinářskou barvu, do druhé poloviny růžovou barvu.

Do vymazané a moukou vysypané dortové formy dáme nejprve do středu dvě polévkové lžíce tmavého těsta, poté dvě lžíce růžového těsta. Těsto se začne rozlévat do celé formy. Tento postup opakujeme do spotřebování obou těst. Pak dáme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Hotový moučník můžeme ozdobit šlehačkou.

Děkujeme paní Jiřině za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.