Zeláky
Paní Ludmila Ramíková z Ostravy-Radvanic nám poslala recept na zeláky, tedy bramboráky se zelím.
Suroviny:
- 3 vejce
- 20 dkg uzeného masa nebo klobásky
- 4 stroužky česneku
- 6 brambor
- 1/2 kg kysaného zelí
- koření podle chuti (pepř, drcený kmín, majoránka, sůl )
- olej na smažení
Postup:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném nebo středním struhadle. Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, kterou slijeme.
2. Kyselé zelí propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a poté zelí překrájíme na menší kousky. Pro fajnšmekry má paní Ludmila tip, ať to udělají jako ona - ze zelí nejprve vymačká do nádoby zelňačku, kterou pak vypije.
3. Uzené maso nebo klobásky nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
4. Do mísy dáme brambory, přidáme zelí, uzené maso nebo klobásky a promícháme. Nakonec do směsi přidáme sůl, pepř, majoránku, drcený kmín, utřený česnek, vejce a důkladně promícháme.
5. Na pánev dáme olej, ve kterém smažíme bramborové placky dozlatova (nebo smažíme na sucho dle kvality pánvičky).
Přejeme dobrou chuť a paní Ludmile posíláme hned dvě odměny - tričko Ostravské rozhlasové rodinky za recept a přidáváme pěkné CD za fotky, které nám poslala.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka