Zelňačka podle paní Ivy
Také dnes pro vás máme recept jednoho z vás. Poslala nám ho paní Iva z Opavy. Píše, že podle tohoto receptu vaří oblíbenou zelňačku už asi 40 let.
Suroviny:
- 400 g kysaného zelí i s nálevem
- 200 g vepřového bůčku
- 1 nožka klobásy
- 1 malý rajčatový protlak
- 2 brambory
- hladká mouka
- mletý kmín
- pepř
- majoránka
- bobkový list
Postup:
1. Do kastrolu s kysaným zelím a nálevem přidáme protlak, na kostičky nakrájený bůček a vaříme asi hodinu s kořením – kmínem, pepřem, majoránkou a bobkovým listem.
2. Po hodině, když je maso měkčí, přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu a vaříme půl hodiny.
3. Pak přidáme na kostky nakrájené brambory. V průběhu vaření doléváme vodu.
4. Až jsou brambory měkké, přidáme záklechtku z hladké mouky a vody a ještě chvíli provařujeme.
Děkujeme paní Ivě za recept, posíláme jí do Opavy tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka