Zelné závitky
Dnes pro vás máme v Ostravské rozhlasové rodince recept na zelné závitky. Poslal nám ho pan Antonín z Rychvaldu. Píše, že právě toto jídlo si s manželkou často připravují na oběd.
Suroviny:
- 1 hlávka bílého zelí
- sůl
- 200 g šunky nakrájené na plátky
- 200 g plátků tvrdého sýra
- na obalení hladkou mouku, 1 vejce, strouhanku,
- olej na smažení
Postup:
Zelí očistíme a rozebereme na jednotlivé listy. Velké listy dáme do vroucí osolené vody a krátce spaříme. Pak je hned ochladíme ve studené vodě a necháme okapat.
Listy rozložíme na pracovní desku a na ně položíme plátky šunky a sýru. Okraje listů přehneme směrem ke středu a pak listy pevně stočíme do závitků.
Připravené závitky obalíme v hladké mouce, osoleném rozšlehaném vejci a strouhance. Osmažíme na pánvi a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Pan Antonín píše, že místo šunky se sýrem někdy doma dělají závitky plněné mletým masem ochuceným jako na sekanou. Je to zase trochu jiné a také výborné.
Děkujeme za recept, přejeme dobrou chuť a panu Antonínovi posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka