Zelné závitky

Dnes pro vás máme v Ostravské rozhlasové rodince recept na zelné závitky. Poslal nám ho pan Antonín z Rychvaldu. Píše, že právě toto jídlo si s manželkou často připravují na oběd.

Suroviny:
- 1 hlávka bílého zelí
- sůl
- 200 g šunky nakrájené na plátky
- 200 g plátků tvrdého sýra
- na obalení hladkou mouku, 1 vejce, strouhanku,
- olej na smažení

Postup:
Zelí očistíme a rozebereme na jednotlivé listy. Velké listy dáme do vroucí osolené vody a krátce spaříme. Pak je hned ochladíme ve studené vodě a necháme okapat.

Listy rozložíme na pracovní desku a na ně položíme plátky šunky a sýru. Okraje listů přehneme směrem ke středu a pak listy pevně stočíme do závitků.

Připravené závitky obalíme v hladké mouce, osoleném rozšlehaném vejci a strouhance. Osmažíme na pánvi a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

Pan Antonín píše, že místo šunky se sýrem někdy doma dělají závitky plněné mletým masem ochuceným jako na sekanou. Je to zase trochu jiné a také výborné.

Děkujeme za recept, přejeme dobrou chuť a panu Antonínovi posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.