Žemlovka se špekáčky a hlívou

Zapečený květák se sýrem, to je pochoutka (ilustrační foto)

Další z receptů Ostravské rozhlasové rodinky vybíráme z dopisu, který nám poslala paní Herta z Českého Těšína. Je to recept na slanou žemlovku se špekáčky a hlívou ústřičnou.

Suroviny:
- 6 až 8 rohlíků
- 400 g špekáčků
- sádlo
- 0,5 kg hlívy ústřičné
- 1 větší cibule
- 1 červená paprika
- majoránka
- nové koření
- sůl
- 0,5 l mléka
- 1 vejce

Postup:
Nejprve uděláme náplň. Špekáčky nakrájíme na nudličky, dáme na lžíci sádla a nakrájené špekáčky posmažíme. Přidáme hlívu ústřičnou, cibuli a papriku, vše samozřejmě nakrájené. Dále přidáme lžičku majoránky, nové koření a sůl a smažíme doměkka.

Připravíme si pekáč, vymažeme ho sádlem, rohlíky nakrájíme na hrubší plátky a pokládáme střídavě vrstvu rohlíků a připravené náplně. Nakonec rozkvedláme v mléce vejce a žemlovku zalijeme.

Pečeme v troubě 20 až 30 minut na 180 °C.

Děkujeme paní Hertě za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.