Zlatá maďarská bábovka

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku je od paní Alžběty. Je to rodinný recept na bábovku, který pochází z Maďarska, v rodině paní Alžběty říkají této bábovce Araň. Toto slovo pochází z maďarštiny a znamená zlatý, nebo zlato. Takže tady máme recept na Zlatou maďarskou bábovku Araň a jde o ořechovou bábovku z kynutého těsta, kterou připravíme docela neobvyklým způsobem.

Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 tuk na pečení
- 250 g mletých ořechů
- 250 g cukru krupice
- kostka droždí
- 3 žloutky
- 0,25 l mléka

Postup:
1. Připravíme si kvásek (do teplého mléka s trochou cukru dáme kvasnice a necháme vzejít) do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, žloutky, polovinu tuku (může být rozpuštěný, ale ne horký) a asi 5 dkg cukru. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
2. Potom si připravíme směs ořechů s cukrem (zbytek cukru, který nám zbyl) do jedné misky a do druhé rozpustíme druhou polovinu tuku a udržujeme ho teplý.
3. Z vykynutého těsta polévkovou lžící vykrajujeme kousky (množství asi jako na menší koblihu), které vkládáme do horkého tuku a poté do ořechové směsi.
4. Obalené kousky skládáme do vymazané bábovkové formy, až takto vyskládáme celou bábovku.
5. Pečeme asi 40 minut při maximální teplotě 180 °C.

Hotovou bábovku můžeme buď krájet, jak je běžné, nebo si z ní můžeme rukou ulamovat kousky, které jsme před pečením postupně skládali do formy – jde to lehce.

Děkujeme paní Alžbětě za její recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.