Banica. Bulharská koláčová klasika

Vařte s námi

Banica je slaný koláč, který má svou domovinu v Bulharsku. Těsto se podobá našemu listovému a skvěle chutná s náplní z balkánského sýra a kysané smetany.

Banica patří k bulharské klasice. Tradiční slaný koláč se v Bulharsku peče ve dny všední i sváteční ve všech rodinách. Ochutnat jej ale můžete například v jedné z nových ostravských kaváren, kde banicu připravují podle osvědčeného receptu z doma vyrobeného těsta s náplní z balkánského sýra. Natáčeli jsme o tom s pekařkou Pawliczkou Stojkovovou, která bánicu hostům peče i servíruje.

Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vody
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce octu
- špetka soli
Suroviny na náplň:
- 500 g balkánského sýra
- 3 vejce
- půl kelímku zakysané smetany
- rozmarýn, oregano, suš. rajčata...

K octu v těstě Pawliczka Stojkovová říká, že udělá efekt toho ‚listování‘. Další jistou zvláštností je bouchání umíchaného těsta o podložku, která z něj má dostat vzduch (vysvětlení, stejně jako spoustu dalších užitečných a zajímavých detailů uslyšíte v audio záznamu rozhovoru).

Postup:
- z výše uvedených ingrediencí připravíme těsto
- na 20 až 30 minut dáme těsto pod nahřátý hrnec; podle paní pekařky se pak s těstem stane ‚něco krásného‘ a lépe se s ním pracuje
- těsto rozdělíme na 8 ks a rozválíme
- naplníme náplní ze sýra, vajec, smetan a koření a na plechu spojujeme do spirály
- pečeme cca 45 minut na 200 – 220 °C

Banica je slaný koláč, který má svou domovinu v Bulharsku

Jak banica chutná?

„Chutná mňam! Prostě výborně,“ směje se Pawliczka Stojkovová. „Ta kombinace sýru s vajíčky vytvoří takovou hladkou jemnou chuť doplněnou o další věci, které si tam můžete přidat,“ říká pekařka.

Banicu pak krájí na klínky jako dort. „Balkánci k tomu obvykle jí třeba salát z pečených paprik s petrželkou nebo zelovo-mrkvový salát,“ dodává Pawliczka Stojkovová.

autor: čan